250 TL ve Üzeri Alışverişlerde Kargo Bedava!

Otel Tekstili Tedarikçi Seçme Adımları

Tarih: 29.08.2020 12:11
Otel Tekstili Tedarikçi Seçme Adımları
İşletmeniz İçin Tekstil Yatırımı Yapmadan Önce Bu Yazımızı Okumanızı Tavsiye Ediyoruz.
Günümüzde hatırı sayılır sayıda işletmenin karşılaştığı problemlerden biri, tedarikçi bulmak ya da başka bir deyişle doğru tedarikçiyi bulmak olduğunu görüyoruz . Tabi söz konusu uçsuz bucaksız tekstil dünyası olunca arayış bir hayli zorlaşıyor. Her ne kadar basit bir konu gibi gözükse de oldukça teknik detayları olan bir sektörden bahsediyoruz aslında. Durum böyle olunca bu konu hakkındaki deneyimlerimizi paylaşmak istedik.

Büyük işletmelerin sadece bu işe odaklanan profesyonel ekipleri olduğu için işleri daha kolay. Ama en küçük ayrıntılarla bile, yönetim kadrosunun ilgilendiği küçük ve orta ölçekli işletmeler için bu süreç oldukça zahmetli ve vakit alan bir iş yüküne dönüşebiliyor. Biz de bu yazımızı işte bu işletmeler için ele aldık. Ana kalemleri sıralamak gerekirse; havlu, bornoz, nevresim takımı, pike, alez, terlik, yastık ve yorgan geliyor. Her işletme haklı olarak en kaliteli ürünü, en uygun fiyata almak istiyor. Lakin bu göründüğü kadar kolay olmuyor. İlerleyen yazılarımızda her bir kalemin satın almasına değineceğiz ama gelin ilk başta tedarikçi seçimine odaklanalım. 

Ziyaretçilerinizi İyi Tanıyın !
İlk olarak yapmanız gereken misafirlerinizi iyi tanımak. Çünkü, sahip olduğunuz misafir portföyüne göre satın alma yapmanız en mantıklısı olacaktır. Örneğin; Arap şeyhlerini ağırladığınız bir tesiste ekonomik ürünler kullanmak ya da ekonomik oda fiyatlarına sahipken, kullanma ömrü kısa olan ve pahalı ürünler tercih etmek hem müşteri memnuniyetsizliğine hem de bütçe tutarsızlığına neden olacaktır. Örnekler her ne kadar uçuk olsa da anlatmak istediğimiz ziyaretçi sekmentine göre satın alma yapma gerekliliğini vurgulamaktır. Böylelikle optimim bütçeyle maksimum müşteri memnuniyetine ulaşabilirsiniz.

Mutlaka Numune İsteyin !

İşletmelerin yanılmasına neden olan sebeplerden biri fiyat karşılaştırmasıdır.  Her işletme doğal olarak farklı işletmelerden teklif alıp günün sonunda fiyat odaklı seçim yapabiliyor. Ama fiyat odaklı yaklaşım bazen yanıltıcı olabiliyor. Otel havlusu, çarşafı ya da diğer tekstil ürünleri üretimden teslimata kadar; ipliğin tedarik edilmesi, dokuma, boya, konfeksiyon ve paketleme gibi süreçlerden geçiyor. Bu süreçlerin herhangi birinde maliyet azaltmak için bir takım müdahaleler yapılması mümkün. Dolayısıyla ilan edilen ürün ismi her ne kadar aynı olsa bile üretimi farklı yapılmış olabilir. İşte bu sebepten ötürü çalışmayı düşündüğünüz tüm tedarikçilerden numunelerinizi istemelisiniz. Son olarak en az bir defa yıkamayı ihmal etmeyin. Ürünler kuruduktan sonra deyim yerindeyse elma-elma karşılaştırması yapabilir ve fiyat&kalite performansı tablosu oluşturabilirsiniz. 

Tedarik Süresi
Gelişen teknojilerle birlikte hız artık olmazsa olmazlar arasına girdi. Sadece istediğimiz ürününün tedariğinde değil hayatımızın her noktasında hızı talep eder olduk. Bu yüzden beklentimizi doğru yönetmek adına tedarikçilerle teslimat süresini mutlaka sipariş öncesinde belirlemek gerekiyor. Hepimizin tahmin edeceği üzere tek sipariş bizimki olmadığı için tedarikçinin takvimi içerisinde yer bulmamız gerekiyor. Eğer ürün yeniden üretilecek ise üretim sürelerini göz ardı etmeden talepte bulunmak hem üreticiyi hem de tüketiciyi mutlu edecektir.

Ödeme
Tedarikçi kararını verdikten sonraki en önemli adım ödeme oluyor. Ödeme yapacak işletmenin aklındaki en büyük soru tedarikçi güvenirliği. Bu konuda içinizi rahatlacak en güvenli yöntem referans görüşmeleri olabilir. Tedarikçiden, daha önce benzer siparişleri teslim ettiği işletmelerle referans görüşmesi ayarlamasını talep edebilirsiniz. Böylelikle teslim edilen ürünün kalitesini, teslimat sürelerinindeki teminatlar gibi konularda bilgi sahibi olabilir sonrasında gönül rahatlığı ile ödemenizi yapabilirsiniz.

Teslimat
Ödememizi yaptık, ürünleri teslim almayı bekliyoruz. Fakat öncesinde teslimat şeklini, teslimatı yüklenecek firmayı belirlememiz gerekiyor. Bazı siparişler gönderici ödemeli bazıları da alıcı ödemeli olabiliyor. Bu konuyu sipariş öncesinde netleştirmek gerekiyor. Aynı zamanda gönderilme şekli de çok önemli. Nakliye sırasında tedarikçi kaynaklı paketlemeden dolayı ürünleriniz zarar görebilir. Dolayısıyla tedarikçinin paketlemeyi nasıl yaptığını önceden bilmenizde fayda olacaktır.

Geri Bildirim
Unutmayın, Türk Ticaret Kanunu daima tüketiciyi korur. Kanunların size verdiği yetkiyi kullanmaktan hiçbir zaman kaçınmayın. Eğer ortada bir üretici hatası varsa bunu hemen bildirip üreticinin bu durumu düzeltmesini isteyebilirsiniz. Eğer her şey yolunda gittiyse de olumsuz geri bildirimdeki hassasiyetinizi olumlu geri bildirim için de kullanın. Böylelikle kısa sürede güçlü bir tedarikçi tüketici ilişkisi kurabilirsiniz.

 
Yükleniyor...